El primer document escrit sobre un punt concret de l´Alta Garrotxa fa referència a Sant Aniol d´Aguja i a la seva rodalia. És un diploma de data 11 d´abril de l´any 872, mitjançant el qual el rei franc Carles el calb confirma a l’abat Racimir una donació anterior de terres, llocs i esglésies. S´hi esmenten, entre altres, indrets tan coneguts com la vall d´Aguja, la serra de Martinyà, el coll de Principi, el Puig de Bassegoda, Talaixà i Sant Llorenç del Mont, topònims, tots ells, que s´han conservat fins als nostres dies. Igualment s´hi cita, per primera vegada, el nom d´Olot.
Sembla que la fundació del monestir de Sant Aniol d´Aguja fou una conseqüència dels desembarcaments dels normands en les costes rosselloneses pels anys 859 i 860…

…Cada any, el dilluns de Pentecosta, te lloc, a sant Aniol d´Aguja, un concorregut aplec. Hi acudeix gent de tota la comarca i de les veïnes, però cal fer especial menció dels francesos del Vallespir que hi arriben a peu, després de tres o quatre hores de caminar, des de Sant Llorenç de Cerdans, Vila-Roja i Costoja. La diada resulta sempre molt animada i cada any augmenta el nombre d’assistents. Tot fa pensar que l´aplec se celebra des de molts anys enrere, segurament des de abans de la Pau del Pirineu (1659) i la seva descripció constitueix un capítol basic de La Punyalada, de Maria Vayreda…

…A tramuntana del refugi, un prat verdejant serveix tant per a plantar-hi tendes com per a practicar-hi tota mena de jocs. Vorejant-lo, un caminet ens portarà fins al fons de la vall, que queda tancada per un alt murallam de roca que nomes deixa pas a les aigües que formen allà el bonic salt del Brull, de dues tramades, que recull les aigües procedents de les afraus de Ribelles.
Sant Aniol és un punt ideal de partida per a nombroses excursions pels verals es feréstecs de l´alta Garrotxa. Es pot anar a Talaixà, pel Salt de la Núvia; el Comanegra, pel Sant Marc i el pic de les Bruixes, d´un pendent duríssim; al Basegoda, pel coll Roig i can Principi de Ribelles; i a l´Hostal de la Muga i a França, pel coll de Clarioles, la font del Sant i la Comella.

Caminant per l´Alta Garrotxa.
Ramon Sala, Narcís Puigdevall i Josep Mª Melció.
1986
Alzamora Artgràfica, S.A. Olot
Pagines 225-244.