De dijous 22 a dissabte 24 de Març a Olot

FESTIVAL MOT

Aquest any el comissari és el filòsof Josep Ramoneda i el tema a tractar, la Literatura encarnada, aquella escriptura que es fa des de la vivència-experiència personal.
Podeu consultar el programa a; www.festivalmot.cat.
Al festival MOT no cal apuntar-se, és obert i lliure. Cal però anar-hi amb temps perquè sovint hi ha força gent i pot no ser fàcil entrar.
Per tal de poder-hi anar i seguir les converses-col·loquis dels autors convidats al festival us proposem hostatjar-vos a Vallmajor.

Diumenge dia 25 al matí a l’era de Vallmajor

TALLER D’INICIACIÓ A LA CISTELLERIA

L’artesana Maria Escura impartirà un taller, on de manera introductòria farà una explicació dels diferents tipus de fibres vegetals més comuns en el nostre entorn, així com dels seus usos més habituals, maneres de treballar-les, recol·lecció, … Es mostraran una varietat de fibres per veure-les en el seu estat natural abans de ser transformades en objectes (diferents tipus de vímet, rotang, canya, boga, espart, herba de mar, jute, sisal, cànem, palla, medul.la, tireta, jonc, margalló, lunti…).
En aquest taller cada un dels participants farà un petit bol de medul.la amb base de fusta, de diàmetre inferior 9 cm, diàmetre superior 19 cm i alçada aproximada 20 cm.
Sobre la base de fusta es farà servir la tècnica bàsica de cistelleria amb una corda per teixir
( un sobre, un sota) i tancant la peça amb una vora plana. La medul.la serà de color natural però es portarà d’altres fibres vegetals per si es volen intercalar i fer una sanefa.

Informació:

Es tracta d’un primer contacte pràctic en l’ús i manipulació de les fibres vegetals per acabar fent durant el taller un cistell petit, que cada participant s’endurà a casa.

-Diumenge dia 25 de març de 10 a 14 hores a l’era de Vallmajor.
-No es necessiten coneixements previs per fer l’activitat.
-Només per adults.
-Cal fer la inscripció a través del correu electrònic de Vallmajor (vallmajor@vallmajor.cat) i efectuar el pagament avançat del curs per ingrés bancari, al compte que es facilitarà en formalitzar la inscripció.
-Preu: 23 euros per persona. Inclou la participació en el taller i el material necessari per fer el cistell.
-Màxim 10 alumnes.
-Si no se supera un mínim de 6 inscripcions, el taller serà anul·lat.
-No és obligat estar hostatjat a Vallmajor per fer el taller.
-Es demana a cada alumne portar unes tiroses de podar i un punxó o tornavís petit de punta d’estrella.

Esperem que tant el festival MOT i/ o el taller de cistelleria siguin del vostre interès.

Aquestes dues propostes d’activitat, tant la literària com l’artesanal, ens semblen que caminen en una mateixa direcció, la de l’obra personal i única.

Per donar més informació des del pensament i la reflexió en relació a les activitats proposades, el sociòleg Richard Sennett, en la seva obra El Artesano*, explica:

Es posible que el termino “artesanía” sugiera un modo de vida que languideció con el advenimiento de la sociedad industrial, pero eso es engañoso.” Artesanía” designa un impulso humano duradero y básico, el deseo de realizar bien una tarea, sin más. (página 20).

[…] el deseo de hacer bien algo solo por hacerlo bien puede verse obstaculizado por la presión de la competencia, la frustración o la obsesión.
El artesano explora estas dimensiones de habilidad, compromiso y juicio de una manera particular. Se centra en la estrecha conexión entre la mano y la cabeza. Todo buen artesano mantiene un dialogo entre unas prácticas concretas y el pensamiento; este diálogo evoluciona hasta convertirse en hábitos, los que establecen a su vez un ritmo entre la solución y el descubrimiento de problemas. [… ] ( página 21).

[…] No debemos competir con la máquina. Una máquina, como cualquier modelo, debe proponer, no imponer; y la humanidad, por cierto, debe huir de toda imposición de imitar la perfección. Contra la exigencia de la perfección podemos reivindicar nuestra propia individualidad, que da carácter distintivo al trabajo que hacemos. Para lograr este tipo de carácter en la artesanía son necesarias la modestia y la consciencia de nuestras propias insuficiencias. (página 134).

* SENNETT, Richard. El Artesano. Editorial Anagrama. Barcelona. 2015 ( 5ª edició).